šetnje

Svakog vikenda, tokom proleća i jeseni, kada je lepo vreme, NIDSBE ,,Josif Pančić” organizuje šetnje u okolini Novog Sada. Tokom šetnji se, osim uživanja u zvucima, mirisima i prizorima prirode, upoznajemo sa raznim organizmima koji u njoj obitavaju. Članovi Društva su uvek voljni da podele svoje znanje sa drugima, bez obzira bili oni studenti ili ne, stariji ili mlađi. Ako želite da se priključite šetnjama, nije potrebno da budete član Društva. Potrebno je samo da volite boravak u prirodi i da ste spremni da o njoj nešto više naučite. Sve objave o budućim šetnjama možete pratiti na Fejsbuk stranici NIDSBE ,,Josif Pančić”.

MOTIVACIONI VIKENDI

Jednu od dugogodišnjih aktivnosti našeg Društva predstavlja i motivacioni vikend. U toku godine se održavaju dva motivaciona vikenda u trajanju od tri dana. Uglavnom se organizuje u planinarskim domovima na Fruškoj gori do kojih se lako i brzo stiže. Članovi se kroz šetnje, kvizove i prezentacije druže i međusobno upoznaju, što je i glavni cilj. Jesenji motivacioni vikend, na početku nove studijske godine, predstavlja sjajnu priliku da se novi članovi upoznaju sa radom Društva i da se uvedu u terenski i praktični rad. Na tom putu im pomažu stariji članovi koji su radi da prenesu svoje znanje. Nakon duge zime sledi prolećni motivacioni vikend kao uvertira za naučno-istraživačke kampove koji dolaze. Sve dodatne informacije o motivacionim vikendima dostupne su na društvenim mrežama i redovnim predavanjima Društva.

radionice

Jedna od aktivnosti Društva jeste organizacija radionica koje imaju za cilj da na neformalan način edukuju građane i uključe ih u proces aktivne zaštite prirode. Pored toga što organizujemo radionice, takođe smo i gosti mnogih manifestacija, kao što su: Noć biologije, Noć istraživača, Astro šetnje i druge.

prstenovanje ptica

Od jeseni 2019. godine Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić” organizuje prstenovanje ptica na plaži Bećarac u Novom Sadu, kako bismo dobili bolji uvid u ornitofaunu urbane prirode i građanima Novog Sada približili ove neverovatno lepe i raznolike životinje. Prstenovanju ptica se može priključiti svaki zainteresovani pojedinac koji želi da ih upozna malo bliže – posmatrajući ih za vreme prstenovanja. Ovakva aktivnost je jedan od pouzdanih načina da se prati kretanje i ponašanje ptica. Sastoji se od hvatanja i obeležavanja ptica metalnim ili plastičnim prstenovima koji se stavljaju na nogu jedinke. Svaki prsten ima svoj jedinstveni broj ili oznaku po kojem se ta ptica može prepoznati kao jedinka. NIDSBE „Josif Pančić“ ima dugogodišnju istoriju prstenovanja ptica koje na kampovima i drugim aktivnostima vrše stručni i licencirani prstenovači.
Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže, kako bismo zajedno uživali u lepoti ptica i prirode! Sve informacije o datumu i vremenu održavanja ove aktivnosti možete pronaći na Fejsbuk stranici Društva (Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije ,,Josif Pančić”).

sastanci

Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije ,,Josif Pančić” ima dugogodišnju tradiciju održavanja redovnih predavanja koja drže renomirani stručnjaci iz raznih oblasti biologije, ekologije i srodnih nauka, kao i članovi Društva i srodnih udruženja. Predavanja se održavaju svake srede od 20 časova tokom cele studijske godine sa izuzetkom ispitnih rokova i praznika, a mesto održavanja je amfiteatar 1 na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Predavanja pretežno traju oko sat vremena, nakon čega sledi diskusija prilikom koje publika može da dobije povratne informacije na postavljena pitanja. Predavanja su otvorena za sve zainteresovane, a najavljuju se ponedeljkom putem postera koji se postavlja na zvaničnu Fejsbuk stranicu Društva (Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije ,,Josif Pančić”), Fejsbuk grupu (NIDSBE ,,Josif Pančić“), zvanični Instagram profil (pancici74), kao i u holu Departmana za biologiju i ekologiju.

Međunarodni popis ptica vodenih staništa (IWC)

Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC) predstavlja jedan od najstarijih i najmasovnijih akcija monitoringa ptica u svetu, započet još 1966. godine. U Srbiji se različitim intenzitetom sprovodi od 1982. godine, a od 2012. godine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rukovodi popisom.
Cilj monitoringa je da se za dvadesetak dana januara sinhronizovano u više od sto zemalja sveta obiđu različiti lokaliteti i popišu ptice vodenih staništa. Prikupljeni podaci se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi Wetlands International. Na osnovu njih će se kasnije lakše proceniti populacije vrsta koje naseljavaju ogromna prostranstva tajge i tundre koja je gotovo nemoguće popisati u gnezdećem periodu.
Svako se može priključiti popisu bez obzira na prethodno predznanje o pticama. Potrebno je samo javiti se nacionalnom koordinatoru (putem mejla iwc@pticesrbije.rs) koji će vas kasnije usmeriti na vašeg lokalnog koordinatora. U ovoj akciji učestvujemo više od deset godina različitim intenzitetom.