location Rzav

Veliki Rzav nastaje u podnožju planine Mučanj, visoke 1536 m, kod sela Močioci, spajanjem dva potoka: Presečka reka i Jemčica. Njegova dužina iznosi 62 km. Teče zapadnom stranom Zlatibora, a veće pritoke su Ljubišnica, Katušnica, Prištavica i Mali Rzav. Smatra se biserom Zapadne Srbije, kao i jednom od najčistijih reka u Srbiji.

Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“ u organizaciji Ekološkog udruženja „Rzav – God Save Rzav“ iz Arilja u saradnji sa ekološkim udruženjem „Čuvari prirode“ iz Požege, sproveli su četiri istraživačka kampa na Velikom Rzavu, sa ciljem valorizacije prirodnih vrednosti i biodiverziteta Velikog Rzava. Na kampovima je bilo preko 50 učesnika, a istraživanju su se pridružile i kolege iz Biološkog društva „Dr Sava Petrović“ iz Niša kao i članovi Udruženja za održivi razvoj i očuvanje prirodnih staništa Srbije „HabiProt“.

Značajne publikacije u čijem su radu, pisanju ili podrškom učestvovali članovi našeg Društva, možete pogledati ovde.

Naučno-istraživački kampovi su imali karakter pilot-istaživanja, a u cilju izrade studije prethodne zaštite Velikog Rzava. Rezultati ovih kampova će biti iskprišćeni u budućem postupku zaštite istraživanog područja, što je i predviđeno planom Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Prostornim planom opštine Arilje, kao i Studijom o proceni uticaja HE „Svračkovo“ na životnu sredinu za koju je Investitor bio u obavezi da izvrši pre počete izgradnje.