location vlasina

Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“ je zaštićeno područje koje se nalazi u Pčinjskom okrugu, na teritoriji opštine Surdulica i obuhvata Vlasinsku visoravan čija prosečna nadmorska visina je između 1000 i 1300 metara.

U samom srcu visoravni  nalazi se Vlasinsko jezero okruženo okolnim planinama od kojih se najviše ističu Veliki i Mali Čemernik i Gramada. Ovo veliko područje se nalazi u slivu reke Vlasine koja je u periodu od 1946. do 1949. godine pregrađena i na tom mestu je nastalo akumulaciono jezero zapremine 165 milona m3, površine 15 m2 i dubine 35 m. Izgradnjom jezera potopljeno je drugo najugroženije vlažno stanište na svetu – visokoplaninska tresava, koja je bila jedna od najvećih u Evropi. Istim tim potapanjem, na površinu jezera isplivao je treset, koji, usled niske temperature i velike vlage, se nije uspeo razložiti, već se na tom mestu nakupljao milionima godina gradeći slojeve debele i po nekoliko metara. Taj plutajući treset je izgradio jedan od „simbola“ Vlasinskog jezera – plutajuća ostrva. 

Podstaknuti ovim, i mnogim drugim, saznanjima izrazili smo želju da upoznamo i istražimo živi svet ovih predela i to radimo punih 8 godina, od 2012. godine  kada je naše Društvo uspostavilo kontakte i sklopilo saradnju sa Turističkom organizacijom opštine Surdulica, upravljačem ovog područja, i organizovalo prvi kamp ulogoren na Vlasina Ridu. Od tog dana mnogo je naših mladih botaničara, mikologa, hidrobiologa, raznih entomologa, herpetologa, ornitologa pešačilo Vlasinom, dolazilo do nesvakidašnjih otkrića i fascinantnih zaključaka.

Značajne publikacije u čijem su radu, pisanju ili podrškom učestvovali članovi našeg Društva, možete pogledati ovde.

Ovde možete pogledati slike sa kampa na Vlasini 2019. (maj), 2019. (jul), 2019. (septembar), 2020., 2021. i 2022. godine.