Letimo noću!

Projekat „Letimo noću!“, podržan od Gardske uprave za zaštitu životne sredine, je imao za cilj edukaciju studenata i njihovo uključivanje u proces aktivne zaštite prirode putem upoznavanja sa lokalnim biodiverzitetom. Prema Crvenoj knjizi ptica Srbije, najugroženije vrste ptica su one koje nastanjuju otvorena travna staništa, a mnoge od njih nestaju zbog neodgovornog ponašanja ljudi, često izazvanog neznanjem. Smatramo da povećanje broja ekološki obrazovanih ljudi ima ključnu ulogu u direktnom ublažavanju pritiska čoveka na životnu sredinu.

Projekat se sastojao iz dve teorijske i četiri praktične radionice:

  • Hiropterološka radionica „Potraga za Betmenom u parkovima Novog Sada“, Futoški park, 4. 10. 2023.
  • Radionica analize ultrazvučnih signala slepih miševa, Amfiteatar 1, Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, 18. 10. 2023. 
  • Predavanje o metodama istraživanja noćnih vrsta ptica, Multimedijalna sala Planinarskog doma „Stražilovo“, 20. 10. 2023.
  • Ornitološka radionica istraživanja noćnih ptica, Stražilovo, NP „Fruška gora“, 20. 10. 2023.
  • Hiropterološka radionica „Potraga za Betmenom u parkovima Novog Sada 2“, Univerzitetski park, 8. 11. 2023.
  • Ornitološka radionica „Poslednji noćni let“, vlažne livade i pašnjaci Futoga, 13. 11. 2023.

Studenti su upoznati sa metodama istraživanja, biologijom, ekologijom i konzervacionim značajem ciljnih vrsta. Za vreme ornitoloških radionica učesnicima su predstavljene moderne metode istraživanja ptica pomoću termovizijske kamere i tehnike hvatanja zarad markiranja jedinki, dok su na hiropterološkim radionicama studenti upoznati sa detekcijom eholokacionih poziva slepih miševa pomoću stacionarnog i ručnog detektora.  

Lokalno značajna područja za ptice i slepe miševe neretko bivaju prepuštena urbanističkim projektima upravo zbog nedostatka egzaktnih podataka o biodiverzitetu. Sa većom količinom podataka, posebno o konzervaciono značajnim vrstama, prikupljamo dodatne argumente za zaštitu ovakvih zelenih oaza u moru betona i asfalta. Ovim projektom prikupljen je značajan broj podataka koji će doprineti očuvanju i unapređenju zelenih površina okoline Novog Sada.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *