Kućice za pčele

Već dve godine za redom članovi NIDSBE „Josif Pančić” organizovali su radionicu pravljenja kućica za divlje pčele. Učesnici su imali priliku da učestvuju u izradi većeg broja veštačkih gnezda za divlje pčele, na radionicama organizovanim u prostorijama Departmana za biologiju i ekologiju, a zatim je usledilo postavljanje istih ispred Departmana, odnosno na teritoriji Karlovačkog dunavca u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine.

Kako je prirodnih staništa sve manje, pčele kao i svi drugi organizmi trpe veliki pritisak. Fragmentacija i destrukcija staništa dovode do drastičnog smanjenja diverziteta i imaju negativan uticaj na stabilnost populacija koje moraju da se prilagode na novi tip staništa koji se neprekidno menja.

Cilj ovakvih radionica je da se naprave veštačka gnezda čime bi se omogućilo nesmetano razmnožavanje divljih pčela u urbanim ekosistemima, kao i da se korz radionicu nauči nešto o njihovoj biologiji i ekologiji i načinima zaštite pčela.

Više o radionicama možete saznati na sledećim linkovima: https://www.agromedia.rs/agro-teme/pcelarstvo/briga-o-divljim-pcelama-pravljenje-pcelinjih-kucica-od-prirodnih-materijala

http://media.rtv.rs/sr_ci/pod-staklenim-zvonom/55165

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *