Zvezdani Triatlon

Zvezdani Triatlon je prvi eko-festival u Srbiji i širem regionu koji za cilj ima edukaciju učesnika o problemu svetlosnog zagađenja životne sredine. Ova manifestacija pokriva tri oblasti: priroda, svemir i kultura i umetnost odakle i naziv „Triatlon“.

Festival je veoma raznolikog karaktera i namenjen je svim uzrastima. Prvi put je održan u junu 2019. godine na Fruškoj gori. Nakon registracije i kratkog upoznavanja, događaj je otpočeo zagrevanjem učesnika laganom šetnjom kroz šumu po mraku kako bi prebrodili unutrašnji strah od mraka i oslušnuli mir i tišinu šume u odnosu na bučan grad. Na vidikovcu Čukale, učesnici su kroz teleskope posmatrali nebeska tela, a astronomi i fizičari objašnjavali šta se vidi na noćnom nebu. Po završetku šetnje i dolasku na Popovicu, sledeći deo programa predstavljao je takozvano logorovanje sa naučnicima. Članovi našeg Društva ovom prilikom okupili su učesnike oko tri logorske vatre i pričali o uticaju svetlosnog zagađenja na živi svet, a pre svega noćne životinje, dok su kolege fizičari i astronomi pričali o zanimljivostima iz sveta astronomije. Umetnički deo događaja podrazumevao je afro rumba plesni performans, kao i muzički nastup dovoljno glasan da učesnici mogu da uživaju, a takođe i dovoljno tih da ne uznemiri noćne životinje.

Festival je prvi put održan 2019. godine na Fruškoj gori i ukupno je brojao preko 500 učesnika! Kolege geografi su uspešno sproveli 300 građana kroz tamu fruškogorskih staza u večernjim časovima, a pored biologa i ekologa za jednom, fizičara i astronoma za drugom, treću logorsku vatru su zauzeli psiholozi koji su pričali o ukorenjenom strahu od mraka. Nakon logorovanja sa naučnicima, predavanje pod nazivom „Štrudla s m(r)akom” održala je profesorica Snežana Tovilović, dok je astrofizičarka dr Tijana Prodanović pričala o razvoju astronomije kroz istoriju.

Događaj je planiran i za godine koje slede, kao jedna od redovnih aktivnosti Nevladine organizacije „Carpe Noctem“, a koja se sprovodi u saradnji sa NIDSBE „Josif Pančić“, DMI „Branislav Bukurov“, Klubom fizičara sa Prirodno-matematičkog fakulteta i drugim organizacijama.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *