Digitalizujmo prirodu

Projekat „Digitalizujmo prirodu!“ za cilj je imao upoznavanje mladih sa lokalnim biodiverzitetom uz korišćenje naučno-popularnih aplikacija i dostupnih baza podataka. Imajući u vidu da mladi u Srbiji tokom formalnog obrazovanja nemaju mnogo prilika za upoznavanje biološke raznovrsnosti koja ih okružuje, članovi Društva su nastojali da im približe značaj očuvanja prirodnih vrednosti na njima prijemčiv način – korišćenjem dostupnih aplikacija koje podržavaju pametni telefoni, a koje proces prikupljanja podataka znatno olakšavaju i čine bržim, zbog čega danas postaju sve popularnija alatka. Upravo ovakav način sakupljanja podataka, poznat i kao „crowdsourcing“, omogućava naučnicima da za kraći vremenski period prikupe veći broj podataka koji imaju praktičnu primenu, ujedno pružajući priliku svim zainteresovanim građanima za učestvovanje u naučnom procesu. Sve je veći broj entuzijasta, među kojima je veliki broj mladih, koji se amaterski uključuju u aktivnosti posmatranja ptica, leptira i drugih organizama, kao i u procese aktivne zaštite prirode, koristeći znanja stečena kroz neformalno obrazovanje. Na taj način, upotrebom različitih aplikacija za prikupljanje podataka, korisnici u svoje slobodno vreme doprinose povećanju broja podataka o biološkoj raznolikosti datog područja i razvoju građanske nauke, čija uloga je prepoznata kao veoma važna u procesu prikupljanja podataka u svrhu zaštite prirode.

Za sve prijavljene učesnike, organizovano je predavanje tokom kog su oni stekli neophodno teorijsko znanje o pojedinim grupama organizama sa kojima su se kasnije susretali tokom izlazaka na teren, i saznali nešto više o aplikacijama i bazama podataka koje su korišćene tokom realizacije projektnih aktivnosti. U okviru projekta organizovana su 3 izlaska na teren (na lokalitetima Dunavski park, Futoški park, Kej, kampus Univerziteta u Novom Sadu), na kojima su učesnici mogli da primene stečeno znanje i uz pomoć članova Društva i starijih kolega, nauče da prepoznaju vrste karakteristične za urbana područja. Nakon svakog izlaska na teren, organizovana je radionica upoznavanja sa načinom korišćenja i značajem odabranih aplikacija i baza podataka (NaturaList, BioRas, Alciphron). Učesnicima je predstavljen način digitalizacije podataka, kao i tip i oblik podataka u kome se oni unose u odgovarajuće aplikacije i baze.

Sva predavanja i radionice organizovani u okviru projekta održani su tokom oktobra meseca 2017. godine u prostorijama NIDSBE „Josif Pančić“ na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Projekat „Digitalizujmo prirodu!“ podržan je od strane Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarija za mlade.

Ukoliko i sami želite da doprinesete obogaćivanju postojećih baza podataka o biološkoj raznolikosti Srbije, možete to učiniti korišćenjem nekih od sledećih aplikacija i baza:

http://alciphron.habiprot.org.rs/
https://biologer.org/sr
http://www.bioras.petnica.rs/registracija.php
https://play.google.com/store/apps/details?id=ch.biolovision.naturalist&hl=sr
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dzpps.pticenadlanu&hl=sr
https://www.inaturalist.org/

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *