Veliko Blato

Veliko blato je jezero koje se nalazi na tek 8,5 km od centra Beograda u naselju Krnjača, unutar opštine Palilula. Zaštićeno je prirodno dobro grada Beograda i nosi status zaštićenog staništa. Okruženo je močvarnim staništima i poljoprivrednim površinama. Jezero se koristi kao ribnjak koji vodi upravljač zaštićenog područja Ribnjak Mika Alas.

Veliko blato je deo IBA (Important Bird Area) područja „Ušće Save u Dunav“, što ga čini vrlo bitnim za gnežđenje, migraciju i odmaranje ptica. Fauna ptica ovog područja broji 120 vrsta. Upravo iz ovih razloga smo odlučili na ovom lokalitetu organizovati sedmodnevni prstenovački kamp koji je realizovan uz pomoć i saradnju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. S obzirom na to da je na ovom području do sad rađeno samo jedno jednodnevno prstenovanje, akcija je predstavljala dobru priliku za sticanje novih saznanja o migraciji ptica na ovom zaštićenom staništu. 

Kamp je trajao u periodu od 11.8. do 18.8.2021. i brojao je pet učesnika, među kojima su bila i dva licencirana prstenovača. Prstenovano je ukupnu 2208 ptica unutar 27 vrsta. Najbrojnija vrsta je bila seoska lasta. Među zanimljivim nalazima su bila dva trstenjaka cvrkutića sa prstenom iz Mađarske i ševarski trstenjak, koji se nalazi u „Crvenoj knjizi faune Srbije III“.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *