„BioBlitz“ – brzo otkriti život

Događaj nazvan „BioBlitz“ predstavlja vid građanske nauke, koji omogućuje zainteresovanim pojedincima koji nisu deo naučne zajednice da zajedno sa naučnicima, stručnjacima u pojedinim oblastima, učestvuju u istraživanju i popisu biodiverziteta određenog područja. Sam događaj je koncipiran tako da se u određenom vremenskom periodu, najčešće 24 časa, otkrije i zabeleži što veći broj bioloških vrsta.
Prvi „BioBlitz“ je održan 1996. Godine u SAD-u i otada su ovakva istraživanja sve učestalija. Danas se velik broj ovakvih manifestacija održava u svetu, a „BioBlitz“ organizovan u septembru ove godine na teritoriji Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ je prvi ovakav događaj u Srbiji.
„BioBlitz Zasavica 2021“ je organizovan pod pokroviteljstvom Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i u saradnji sa Specijalnim rezervatom prirode „Zasavica“, a organizovalo ga je Društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“.
Ovaj istraživački događaj okupio je 23 učesnika i 9 koordinatora, koje su činili stručnjaci sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Biološkog fakulteta u Beogradu, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i udruženja Habiprot.
Tokom događaja vršen je popis gljiva, insekata, riba, vodozemaca, gmizavaca, pitca i slepih miševa a zabeleženo je je 131 vrsta od kojih je 12 vrsta gljiva, 60 vrsta insekata, 12 vrsta riba, 3 vrste vodozemaca, 4 vrste gmizavaca, 35 vrsta ptica i 5 vrsta slepih miševa.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *