„Živi svet urbanih ekosistema“ – Vikimedija Srbije

Ovogodišnji projekat NIDSBE „Josif Pančić”, podržan od strane Vikimedije Srbije nosi ime „Živi svet urbanih ekosistema“ i njegov cilj je da, kroz edukativne i zanimljive tesktove, pozitivno utiče na informisanje i podizanje nivoa znanja šire javnosti o vrstama koje nastanjuju urbane ekosisteme i važnosti njihovog očuvanja, odnosno isticanje prirodnog bogatstva. U okviru projekta planiran je obilazak urbanih ekosistema u Srbiji, gde će se vršiti istraživanje velikog broja vrsta i njihovo fotografisanje, što će naknadno biti iskorišćeno u pisanju tekstova o njima. 

Projekat će biti realizovan u periodu od 20.3.2022. do 15.12.2022. godine. Prva radionica, održana 23.3.2022.,  je bila obuka članova društva za pisanje tekstova prilagođenih potrebama Vikipedije. Obuku su vodili članovi koji su učestvovali u realizaciji projekta Vikimedije „Viki čuva šume“: Nikola Veljković i Bojana Bailović. Zatim, 20.4.2022., je održano i predavanje u okviru redovnih sastanaka Društva na temu istraživanja urbane klime. Predavanje je održao Dr Dragan Milošević sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Takođe, 30.4. , održana je i edukativna radionica posvećena obuci članova Društva i zaintetersovane javnosti o tehnikama i metodama u fotografiji. Radionica je sprovedena u vidu foto-piknika u Kameničkom parku, uz mentorstvo Srđane Tucić, članice Društva.

U međuvremenu, od aprila do decembra, će biti sprovedena brojna terenska istraživanja kao i pisanje, revidiranje članaka i ubacivanje fotografija o flori, fauni i fungiji urbanih ekosistema. Finalni rezultati projekta će biti predstavljeni na Godišnjoj skuštini Društva. 

Urbani ekosistemi su ekološki sistemi gradova ili drugih gusto naseljenih predela. Kako u svetu,  tako i u Srbiji, postoji trend ubrzane urbanizacije i narušavanja prirodnih ekosistema i kao odgovor na to živi svet se prilagođava gradovima. Ovim projektom nastojimo da obogatimo količinu slobodnih informacija o vrstama urbanih staništa Srbije, kako bi se povećala svest o njihovom značaju.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *